Alles wat je wilt weten over klassieke herenschoenen

Hoewel dames meer bekend staan om hun enorme schoenencollecties kunnen heren er tegenwoordig ook wat van. Logisch, want er zijn veel verschillende modellen herenschoenen en niet iedere schoen is geschikt voor elke gelegenheid. Daarom heb ik eens uitgezocht wat de meest voorkomende klassieke herenmodellen zijn, waar ze vandaan komen en hoe je ze moet dragen.

1. Chelsea boot

De Chelsea boot is een kort laarsje met elastiek aan beide zijkanten en een lus aan de achterkant. De schoenmaker van koningin Victoria ontwierp deze schoen omdat deze eenvoudig aan en uit te trekken was. Het laarsje werd in de jaren vijftig veel gedragen een groep kunstenaars en artiesten die door de media de ‘Chelsea set’ werd genoemd. Hier komt ook de naam van het laarsje vandaan. Een suède Chelsea boot kan je prima onder een pak dragen. Daarnaast zijn Chelsea’s zijn ook erg geschikt voor casual gebruik.

Klik hier om chelseaboots te bekijken. 

 

2. Mocassin

De mocassin maakwijze komt oorspronkelijk bij de indianen vandaan. Het is een van de oudst bekende schoenmodellen op de wereld. Kenmerkend voor de mocassin is de stikrand bovenop. Het leer loopt onder de voetzool door en wordt bovenop met de hand aan de spiegel bevestigd. Tegenwoordig wordt de voetzool van de mocassin verstevigd met bijvoorbeeld een rubber zool. De mocassin staat bekend om zijn soepelheid en is in gebruik vooral een ‘vrijetijdsschoen’.

Klik hier om mocassins te bekijken. 

 

3. Monk 

De monk (of monk strap) is een geklede herenschoen die opvalt door het ontbreken van een vetersluiting. In plaats daarvan loopt er een gesp over de wreef: de strap. De schoen dankt zijn naam aan de monniken die als eerste op dichte schoenen met een wreefband liepen. De schoen is heel geschikt voor formeel gebruik en wordt officieel gedragen onder een kostuum. De suède variant zien we echter de laatste jaren ook onder een chino of spijkerbroek. 

Klik hier om monks en geklede schoenen te bekijken. 

 

4. Oxford en Derby

Oxfords en Derby’s zijn geklede schoenen met een vetersluiting. Het verschil tussen die twee is dat bij de Oxford de sluiting op de wreef is vastgestikt en bij de Derby de sluiting aan de zijkanten is vastgestikt. Hierdoor is de tong van de Derby meer zichtbaar en is de Derby daardoor ook meer geschikt voor heren met een hoge wreef. Heel officieel is de Oxford iets meer chic en de Derby iets meer casual maar ze zijn beiden formeel genoeg voor onder een kostuum.

Klik hier om oxfords, derby's en geklede schoenen te bekijken. 

 

5. Brogue

Een Brogue is een herenschoen met perforaties. Het idee voor de schoen is afkomstig uit de Ierse en Schotse hooglanden. De landarbeiders maakten perforaties in hun schoenen zodat deze niet steeds volstonden met water. Door de jaren heen werd het een trend. De brogue is meestal een geklede schoen,. Hoe meer perforaties de schoen heeft, hoe minder formeel deze is. Een full brogue onder een pak is dus eigenlijk uit den boze. De brogue combineert vooral heel goed met een mooie chino en een leuke blazer.

Klik hier om brogues en geklede schoenen te bekijken.